Меѓународната федерација за автомобили (ФИА) ја прифати апликацијата на „Порше“ како нов член на Формула Е. Ова значи дека фабричкиот тим на Weis-sach може да продолжи со развојот на сопствениот електричен погон, кој се должи на хомологација во 2019 година. Како што беше најавено на крајот од јули 2017 година, „Порше“ планира да биде меѓу оние што се натпреваруваат во шестата сезона на светската серија на електрични трки на крајот од 2019 година.

„Во текот на изминатите неколку години ФИА и Алехандро Агаг направија фантастична работа“, вели Фриц Ензингер од „Порше“, кој како заменик-претседател е задолжен за програмата за Формула Е.

„Тоа е резултат на овој развој што овозможува да можеме да се натпреваруваме на тркачката патека против голем број од најголемите светски производители на автомобили“.

Како и со успешниот Le Mans Prototype 919 хибриден проект, Андреас Сејдл ќе биде одговорен за техничкиот развој и изведувањето на програмата Формула Е.

„Можностите и перформансите на електричните автомобили се централна тема на ‘Порше’ веќе долго време“, истакнува Сејдл.

„Колку подлабоко нашите инженери влегуваат во темата, толку повеќе ќе произлезат фасцинантни решенија. Со голема антиципација го чекаме нашето прво возило во почетокот на 2019 година во кое ќе биде тестиран нашиот сопствен погон во него. Gen2-тркачот, кој беше откриен од страна на Формула Е во Женева во почетокот на март, е перфектно изведен“.

Формула Е ќе ја обезбеди шасијата, како и батеријата. Меѓутоа, сите компоненти на погонот се сопствени додатоци на конкурентите. Ова му овозможува на „Порше“ да најде решенија за клучните технологии, како што се електричниот мотор, инверторот, системот за сопирачки по жица, менувачот, диференцијалот, погонските споеви, монокок-шасијата, компонентите на суспензијата прикачени на задната оска, како и системот за ладење и единицата за контрола на моторот (ECU).

Енергетската ефикасност на погонскиот мотор не само што игра клучна улога во конкурентноста привлекувајќи многу од најпознатите светски производители на автомобили, но исто така е клучна за развојот на патничките електрични возила.

Влезот на „Порше“ во Формула E во 2019 година ќе се совпадне со лансирањето на производната верзија на концептната студија Mission E. Ова возило, првото електрично „порше“, ќе биде најпрефинетиот спортски и технолошки напреден автомобил во својата класа. „Порше“ ќе инвестира повеќе од шест милијарди евра во електрична мобилност пред крајот на 2022 година.