Преиначена одлуката за Рашковски: Од куќен притвор, ќе оди во затворот во Шуто Оризари

11

Кривичниот совет ја преиначи одлуката и, наместо куќен притвор, на ексгенералниот секретар на Владата, Драги Рашковски, и на сопственикот на „Инвока груп“, Даниел Станчев, им одреди ефективен притвор. Тие треба да се спроведат од своите домови во истражниот затвор во Шуто Оризари, каде што ќе останат 30 дена. Ова доаѓа по жалбата на обвинителката Ивана Трајчева, која сметаше дека Рашковски и Станчев и од дома може да влијаат на сведоци, како што веќе имало обид.

„Ценејќи го предлогот, како и изјавените жалби, донесе решение со кое ја прифати жалбата на јавниот обвинител и го преиначи решението на судија на претходна постапка. Со тоа на осомничените Д. Р. и Д. С. им се определува мерка притвор во траење од 30 дена“, стои во одлуката на судот.

Патувањето во Мексико на ексгенералниот секретар на Владата, Драги Рашковски, е една од причините поради која обвинителката Ивана Трајчева се сомнева дека тој може да избега. Втората причина поради која беше побаран ефективен притвор е влијанието врз сведоци за што Трајчева тврди дека Рашковски веќе се обидел да го направи тоа. Од Обвинителството за гонење организиран криминал и корупција веќе поднесоа и жалба на одлуката за куќен притвор, но до овој момент нема одлука од Кривичниот совет.

Според неофицијални информации, како што пренесуваат медиумите, иако Рашковски го променил и телефонскиот уред, сепак Обвинителството преку друг вид комуникација обезбедило докази преку кои се гледа неговото посочување како да биде креиран тендерот.

Рашковски се гони бидејќи Обвинителството смета дека како генерален секретар на Владата спровел постапка за јавна набавка спротивно на прописите, која претходно ја договорил со фирмата што го добила тендерот. Во прилог на ова Обвинителството вели дека Рашковски дал и насоки како да се изготви техничката спецификација на јавната набавка.

„Пред спроведување на постапката за јавна набавка на софтвер првоосомничениот ја договорил набавката на софтверот со третоосомничениот доставувајќи сопствен патент за кој дал насоки за изготвување техничка спецификација за јавната набавка. Четвртоосомничениот како надворешен соработник пренесувал информации за текот на постапката на осомничените – учесници во јавната набавка. Во текот на постапката за јавната набавка, наместо комуникацијата да се извршува со користење електронски средства преку Електронскиот систем за јавни набавки, со цел фаворизирање конкретен економски оператор првоосомничениот лично ги дефинирал техничките спецификации што упатуваат на патентот. На 2.1.2020 година првоосомничениот донел одлука за избор на најповолен понудувач за економскиот оператор, каде што сопственик и управител е второосомничениот, и бил склучен договор за набавка на услуги. Во јули истата година економскиот оператор доставил фактура на износ од 4.997.300,00 денари, со вклучен 18 % ДДВ, па иако софтверот не бил вграден, фактурата во рок од седум дена била исплатена“, велат од Обвинителството за постапката.