Почнуваат ротациите и најавената мини-реконструција во Владата. Според последните информации, владејачките партии СДСМ и ДУИ ќе ги заменат министерствата кои што се под нивно раководство – почнувајќи од министерствата за правда и за образование. Па така, досегашната министерка за образование Рената Дескоска се очекува да биде прв човек ан Министерството за правда. Ресорот образование, пак, оди во рацете на партијата на Али Ахмети. За оваа позиција се подготвува досегашниот заменик – министер и поранешен вицепремиер за евроинтеграции, Арбр Адеми. Тој ќе биде новиот министер во образование.

Истовремено се пополнуваат и договорените министерски места за останатите партнери во власта. ДПА објави дека за министер без ресор задолжен за странски инвестиции ќе биде предложен Бардул Дауити додека за заменик-министер во Министерството за транспорт и врски Мусадик Беќири.

Движењето Беса за министер за култура го предложи кандидатот за градоначалник на Гостивар, Асаф Адам, додека се уште ги нема објавено имињата на замениците-министри во Министерството за надворешни работи и Министерството за труд и социјална политика.