Американската сојузна Влада минатата година во многу поголема мерка отколку во изминатата деценија цензурирала, задржала или навела дека не може да најде документи кои граѓаните, новинари или некои други ги барале.

Истражувањата покажуваат дека осум месеци откога е Доналд Трамп претседател на државата неговата администрација малку се придржува до Законот за слободен пристап до информации.

Многумина барале документи, но не ги добиле бидејќи претставниците на власта им рекле дека не можат да го најдат документот или, во некои случаи, се повикала на законот според кој не можат да оддаваат информации.

Луѓето кои побарале документи врз основа на Законот за слободни информации, добиле цензурирани датотеки или ништо во 78 отсто од случаите од вкупно 823.222 барања, што е рекорд во последните 10 години.

Сојузната Влада потрошила 40,6 милиони долари во 2017 година за судски трошоци за да ги одбрани таквите одлуки, што исто така, претставува рекорд.

Врз основа на владиното книговодство невозможно било да се утврди дали барателите на документи барале нешто што не постои или владините службеници недоволно ги барале пред да се откажат од потрагата.

Владата не пронашла документ 180.924 пати или 18 отсто повеќе отколку во 2016 година.