Нов екоавтобус ќе сообраќа на линијата со број 2 на релацијата од Автокоманда до Сарај и обратно, објави денеска градоначалникот на град Скопје, Петре Шилегов.

„Скопје ќе добие нов екоавтобус. За таа цел ЈСП потпиша договор со полската компанија ‘Соларис’ за пробно користење автобус на гас, кој ќе сообраќа на линијата со број 2 на релацијата од Автокоманда до Сарај и обратно. Автобусот е направен во согласност со последните технолошки трендови во оваа индустрија. Станува збор за енергетски ефикасен автобус наменет исклучиво за јавен превоз, со намалена потрошувачка на гас“, нагласи Шилегов.

Тој рече дека во споредба со потрошувачката на старите дизел-автобуси, овој автобус троши двојно помалку, што дополнително ќе ги намали трошоците за гориво на ЈСП. Најголемата предност е тоа што емитува значително помалку СО2, што речиси воопшто не го загадува воздухот.

Претходно, Град Скопје потпиша договори со „Чериот моторс“ за електричен автобус и со „Мак аутостар“ за автобус на гас, кои ќе сообраќаат пробно на улиците во Скопје на линиите 5 и 15.

„Годинава предвидовме буџет за субвенции за набавка на екоавтобуси во висина од 100 милиони денари за ЈСП, како и за приватните превозници во висина од 20 милиони денари. Наша заложба е Скопје од град ориентиран кон автомобили да премине во град со одржлива урбана мобилност, што ќе биде од големо значење во унапредувањето на еколошките стандарди за почист воздух и почиста животна средина“, рече Шилегов.