Криптовалутите ги убиваат луѓето во речиси директна смисла на зборот, смета основачот на Мајкрософт, Бил Гејтс.

Тој смета дека криптовалутите како што се биткоин и литекоин го олеснуваат купувањето на дрога. Тој додава дека анонимноста на дигиталните валути го олеснува финансирањето на терористите и перењето пари.

На прашањето за неговиот став за технологијата позади криптовалутите, блокчејн, Гејтс открива дека и за тоа има забелешки. Според него, анонимноста не е толку добра.

Основачот на Мајкросфот смета дека е добра работа можност ана државните органи да ги пронајдат парите кои се пераат и да ги казнат лицата кои избегнуваат даноци и кои финансираат тероризам.