Грчкиот премиер Алексис Ципрас денеска во 16.30 часот по локално време ќе се сретне Ставрос Теодоракис, лидерот на партијата „Потами“ и ќе разговара со формирањето на Совет на национална безбедност и „за други национални праашања“, јави грчката новинска агенција АНА-МПА.

Истовремено, провладината „То вима“ објави коментар под наслов „Итно да се обезбедни национално единство“ во кој повикува „веднаш да се формира предложениот Совет за национална безбедност“ .

„Сè упaтува на фактот дека следните неколку месеци се клучни за грчките национални интереси“, вели весникот и потсетува дека „политичкото водство на земјата веќе го нема луксузот на времето“.

Грчко-туските односи се во опасна зона, како поради неодамнените блиски средби на вооружените сили на двете земји, така и поради постојаните кошкања на Кипар.

Воената реторика од двете земји се заканува да прерасне во поширок судир, па оттаму и поизразената ангажираност на американски и европски дипломати.

„Грција е и останува мирољубива земја. Горчливото искуство со агресивноста на соседите нè обврзува да бидеме подотвени и да ги имаме предвид сите евентуалности“, пишува „То вима“.