Американскиот претседател Доналд Трамп призна за првпат дека платил повеќе од 100 илјади долари на поранешниот личен адвокат Мајкл Коен, и тоа покрена повторно прашања за неговите врски со порно ѕвездата Сторми Даниелс.

Објавата на тоа признание во согласност со етичките правила, фрли светло на недоследност на објаснувања што Трамп и негови соработници претходно ги изнесоа за исплата на 130 илјади долари кои Коен и ги дал на Даниелс пред претседателските избори во 2016 година за да купи нејзино молчење во врска со наводната интимна средба со Трамп во 2006 година, објавуваат американски медиуми.

Документот со признание што го потпиша Трамп, а го објави американската Канцеларија за владина етика, предизвика и коментари меѓу демократите и невладините организации за можно кршење на законот за финансирање предизборни кампањи, а кој бара јавно објавување трошоци за вршење влијание врз избори.