Во Валенсија разбиен е еден од најактивните ограноци на балканскиот картел, уапсени се 17 лица, меѓу кои и водачот на групата, а запленети се повеќе од 820 килограми кокаин!

Имено, шпанската национална полиција вчера соопшти дека верува дека „целосно уништила“ филијала на балканскиот картел кој оперирал од провинцијата Валенсија, управувајќи со големи пратки кокаин што ги дистрибуира низ медитеранскиот брег.

Станува збор за една од најактивните криминални организации за шверц на дрога од албанско потекло, во која се запленети повеќе од 820 килограми кокаин, а во три различни фази се уапсени 17 лица, меѓу кои и водачот на групата“, пишуваат тамошните медиуми.

Како што наведоа, во осум претреси, меѓудругото, се одземени 226.500 евра во готовина, три ГПС уреди за откривање електронски уреди, 13 возила (пет со двојно дно, инаку скривалишта за транспорт на дрога) и два инхибитори.

„Истрагата, која беше спроведена од страна на Единицата за дрога и организиран криминал (UDICO) на Националната полиција на Валенсија со поддршка на централната Udico, имаше соработка со HSI (Истраги за меѓународна безбедност), оперативниот дел на САД. агенција која се занимава со националната безбедност на таа земја“ објави дел од медиумите.

Операцијата Alianza-Colaborazione беше развиена во текот на дванаесет месеци и беше спроведена во три фази на извршување.

„Истрагата започна на почетокот на 2023 година откако се дозна за постоењето на криминална организација која, предводена од албански државјани кои живеат во Валенсија, била посветена на големиот шверц на кокаин и перење пари. Прво, лидерот на организацијата, кој раководел со неколку фирми , беше целосно идентификуван со седиште во нашата земја, користејќи врвни возила за нивните патувања“ изјави извор од локалните медиуми.

Агентите идентификувале други членови на криминалната мрежа, што им овозможило да ја прецизираат нејзината структура, како и откривањето на неколку луксузни куќи и индустриски магацини во различни делови на Валенсија што ги имала организацијата.

Дополнително, тие лоцирале и автоперална која криминалната мрежа ја користела како главно место за состаноци, бидејќи таму се одржувале важни состаноци за да се распределат функциите и да се дадат инструкции на членовите на групата.

Минатиот јули, истражителите открија две возила кои припаѓаат на криминална организација во l’Eliana. По излегувањето од областа, двете возила биле пресретнати и било утврдено дека во нив имало контејнери во кои имало вкупно 100 пакувања кокаин.

„Агентите уапсија двајца возачи, кои дејствувале како курири и оделе во заедницата Мурсија за да ја достават наркотичната супстанца до други групи за шверц на дрога“, пишува шпански портал.

Во септември минатата година, друг автомобил на криминалната група беше пресретнат откако со голема брзина побегна и прегази агент во Мусерос, на неколку километри од местото каде што беше оставен со 40 килограми кокаин внатре.

Конечно, минатиот јануари, во Беницасим, инспекторите открија две сомнителни комбиња што ги поврзаа со организацијата што ја следеа.

Тие прво решиле да го следат, а потоа да го следат, а во акцијата побегна едно комбе. настанала потера, која сериозно ги загрозила другите учесници во сообраќајот. На крајот полицијата успеала да го запре комбето, а во него пронашла 320 килограми кокаин, кој бил скриен во картонски кутии.

Во последната фаза од полициската акција извршени се осум претреси на куќи и места кои ги користеле членови на криминалната мрежа. Меѓу овие акции се издвојува запленувањето на уште 350 килограми кокаин во една од куќите, како и повеќе од 200.000 евра во кеш во друг од претресите.

Неопходно е да се укаже на „високото ниво на софистицираност на разбиената криминална организација“, велат од Националната полиција.