Шпанската полиција го уапсила водачот на групата која со компјутерски криминал украла една милијарда евра од банки во изминатите четири години, соопшти Европол. Од европската полициска агенција денеска соопштија дека лидерот на бандата е уапсен во крајбрежниот град Аликанте, без да соопштат повеќе детали за уапсениот.

Во соопштението од Европол се наведува дека бандата навлегла во повеќе од 100 банки, во над 40 земји од крајот на 2013. Тие прво испраќале е-маил со вирус до вработените во банките. Со тоа добивале далечинска контрола врз заразените компјутери кои им овозможиле пристап до внатрешната банкарска мрежи и заразување на серверите кои ги контролираат банкоматите.

Во истрагата освен Европол, учествувале и шпанската полиција, американската ФБИ, властите на Белорусија, Романија и Тајван, како и приватни компании за сајбер безбедност.

Извор: Радио Слободна Европа