Компанијата Фејсбук планира да направи значајни чекори во облата на криптовалутите. Според шпекулациите кои се сѐ погласни, компанијата планира да развие сопствена криптовалута која ќе се користи за плаќање на Фејсбук.

Плановите се да им се овозможи на корисниците да користа нова криптовалува за купување и продавање преку оваа социјална мрежа. Според изворите на кои се повикуваат странските медиуми, Фејсбук истражува и други начин како би можела да се користи валутата.

Во насока на овие информации се и тоа што на еден од одделите во фирмата како шеф е поставен Давид Маркус, кој својата кариера своевремено ја градеше во „Pay Pal“ и „Coinbase“.