Министерката за труд и социјална политика Јахода Шахпаска вели дека состојбата поврзана со ковид-пандемијата во детските градинки е стабилна. Тие остануваат и натаму отворени, но се следи ситуацијата и дополнителни мерки ќе бидат преземени согласно тоа како таа ќе се развива.

-Во градинките согласно последниот неделен извештај има нови 14 позитивни дечиња, и 34 вработени. Состојбата во градинките е под контрола. Со денешна дата 15500 деца се присутни во градинките и секоја седмица интересот на родителите за носење на децата во градинки се зголемува. Но, имајќи предвид дека по здравствените пототоколи во градинките смее да бидат згрижени 21300 деца, се уште има места за згрижување, рече министерката Шахпаска одговарјќи на новинарско прашање по посетата на Дневен центар за лица со попреченост во Берово.

Наша констатација, вели таа, е дека градинките треба да останат отворени. Епидемиолошката состојба во државата се следи, нагласува Шахпаска, додавајќи дека врз основа на тоа како таа ќе се движи ќе бидат носени и соодветни мерки кои треба да го заштитат здравјето на граѓаните.