Судот ја исклучи јавноста од денешното рочиште за предметот „Поткуп“ во кој е обвинет премиерот Зоран Заев. Причината за исклучувањето на јавноста е изведувањето на телефонските разговори и останата електронска комуникација обезбедена со посебни истражни мерки.

Претходно адвокатите на Заев побараа сведочењето на Иван Николов Сачевалиев на минатото рочиште да не биде земено како доказ во постапката. Исто така, побараа да не бидат земени предвид и останатите докази на обвинителството бидејќи, како што рекоа, се ирелевантни за обвинението.

На минатото рочиште, Николов Сачевалиев рече дека тој го терал Заев да говори за поткупот. На прашањето на судијката, дали откако луѓето од МВР го опремиле со палто со опрема за да го снима, Заев сам говорел за поткупот, сведокот Сачевалиев рече: „Јас го терав градоначалникот да ми го каже тоа“.

Според исказот на сведокот, тој бил користен како агент провокатор. Адвокатите на Заев тврдат дека за тоа не постои наредба. Претходно премиерот Заев, повеќе од половина час го испрашуваше во судницата сведокот Иван Николов Сачевалиев, кој тврдеше дека во 2013 година, кога Заев беше градоначалник, знаел дека тој треба да откупи државно градежно земјиште и му се јавил за да дојде кај него за 15 минути во градоначалничкиот кабинет во Струмица. Му рекол дека може да го откупи земјиштето за 70 денари од квадратен метар, но дека ќе треба да плати плус три евра – едно евро за него, едно за СДСМ и едно евро за црквата.