Македонија е држава во која потрошувачите легално се мамат. Постои шема на продажба и рекламирање производи, во која ем е очигледна измамата ем се е според законите.

Колку и да звучи неверојатно, ова е заклучокот до кој дојдовме по едномесечното истражување, на кое не наведе реклама на Фејсбук за крем кој лечи болки во зглобови за четири дена. Потрошивме неколку илјади денари на еден од чудотворните препарати и многу повеќе време во преписки со институциите за да откриеме – како функционира оваа шема.

Ланецот има пет субјекти:

– производител, кој во нашиот случај е во Русија;

– увозник во Македонија, кој не го нуди производот ни во аптеки, ни во продавници, туку само на интернет;

– веб-страница, регистрирана надвор од Македонија, како единствен начин да се види и нарача производот;

– диспечерски центар кој го контактира потрошувачот што го нарачал производот на веб-страницата;

– фирма за брза пошта на која на рака и се плаќа производот.

Шемата функционира така што:

– производот влегува легално во Македонија, од извозникот до увозникот, со дозвола од надлежните институции во земјава;

– го рекламира веб-страницата регистрирана во далечни земји, како Панама, и која во нашиот случај лажеше дека кремот е препорачан од македонското Министерство за здравство и од доктор во клиниката Жан Митрев;

– и извозникот и увозникот, иако имаат очигледен интерес од лажната реклама на веб-страницата, се оградуваат и тврдат дека немаат никаква врска со интернет-страницата; со тоа и не одговараат за лажното рекламирање и измамените потрошувачи;

– увозникот се оградува дури и од диспечерскиот центар, иако тој е единственото место за нарачка на производот;

– крајниот чекор, продажбата, се врши преку брза пошта, а купувачот му плаќа на рака на доставувачот.

Увозникот признава дека парите завршуваат кај него, но за надлежните тоа не е доволно за тој да се поврзе со лажната реклама. Институциите веруваат во тврдењата на увозникот дека тој нема влијание врз рекламирањето и веб-страницата, иако тоа е единствениот начин да се стигне до информација за кремот и тој да се купи. На овој начин, увозникот останува чист пред законот.

Од Државниот санитарен и здравствен инспекторат, од каде е издадена дозволата за увоз, по неколкуте проверки и инспекции, велат дека нивните ингеренции завршуваат тука и дека се што е во нивниот домен е законско.

Извор: 360