Американскиот претседателски кандидат Доналд Трамп тврди дека го „направил НАТО силен“ за време на неговото претседателствување, откако неговиот повик до Русија да ги нападне членовите на одбранбената алијанса кои не ги исполнија финансиските обврски, предизвика бес.

„Го направив НАТО силен“, напиша со големи букви републиканскиот фаворит за претседателските избори во САД во 2024 година на социјалната мрежа Truth Social, која тој ја основа.

„Кога реков дека 20-те земји кои не го плаќаат својот фер дел мора да платат и дека ако не платат, нема да имаат американска воена заштита, парите почнаа да доаѓаат“, рече Трамп.

„По толку години кога САД плаќаа за другите, тоа беше прекрасна глетка“, рече тој. „Но, сега, кога не бев таму да кажам дека треба да платат, тие се вратија на стариот начин“, рече тој.

На настанот на кампањата во саботата во државата Јужна Каролина, Трамп рече дека „нема да ги заштити од Русија“ земјите кои не ги исполнуваат барањата на НАТО за одбранбени трошоци.

„Всушност, би ги охрабрил да прават што сакаат“, рече Трамп, мислејќи на Русија, доведувајќи ги во прашање обврските за колективна одбрана на Алијансата.

Не е јасно дали Трамп некогаш имал таков разговор со претседател на друга земја.

Коментарот на Трамп предизвика бурни реакции во Европа, каде свежи се сеќавањата за скептицизмот на Трамп кон трансатлантската алијанса.

Тој предизвика мал бес во 2017 година кога го нарече НАТО застарен, а за време на неговото претседателствување често обвинуваше дека САД плаќаат неправеден дел како членка.