Филмот „Вратената“ го отвора 11. Фестивал за млади „Џифони Македонија“

Со проекција на филмот „Вратената“ (L’Arminuta) во режија на Џузепе Бонито вечер, во 19 часот, во киното „Милениум“ ќе биде отворено 11-то издание на...

Македонскиот збор силно одекна во Париз по повод 50 години Лекторат по македонски јазик...

Македонскиот збор силно одекна во Париз, на Националниот интитут за ориентални јазици и цивилизации (ИНАЛКО), со меѓународниот симпозиум што беше организиран вчера по повод...

Денес Париз ќе биде центар на странската македонистика во светот, по повод 50 години...

Денес Париз ќе биде центар на странската македонистика во светот, по повод 50 години Лекторат по македонски јазик на престижниот Национален институт за ориентални...

Маја Вељковиќ-Пановска е нов в.д. директор на Драмскиот театар

Актерката Маја Вељковиќ Пановска е нов в.д. директор на НУ Драмски театар Скопје. Таа доаѓа на местото на досегашната директорка Катарина Коцевска Хаџи Василева...

Царовска на средба со директорите на средните училишта: Tечат подготовките за матурата

Средните училишта се подготвуваат за полагањeто на државната матура. На онлајн средбата со министерката за образование и наука Мила Царовска информираа дека постапуваат согласно...

Прв онлајн Саем на книга

Првата македонска интернет-книжарница добива нов изглед и ја продолжува традицијата на организирање пролетен Саем на книгата. Ново онлајн саемско искуство од 19 до 30 април...

Изложба со преку 80 дела создадени во 70-те и 80-те во МСУ

Во Музејот на современата уметност во Скопје е отворена изложбата со дела на македонски автори од 70-те и 80-те години. Во презентацијата се вклучени...

Жените кои знаат да љубат

Жените кои знаат да љубат Не говорат многу Ниту пак те величаат до небеса Не бараат ѕвезди да им симнуваш Туку сакаат со тебе во нив да се...

Во овој живот

Во овој живот На две столици не научив да седам Ниту на две љубовта да ја делам Та еден дел тебе да ти дадам А друг на некој...

Истражување: За физички неактивните, веројатноста да починат од Ковид-19 е поголема

Меѓу луѓето што барем еднаш биле болни од Ковид-19, претходната физичка неактивност е поврзана со многу потешки симптоми и поголема опасност од смрт, покажува...

Препорачано

Актуелно